Verrekijkers

De Porro kijker
De porrokijker is een traditionele kijker die al een lange tijd bestaat, en is altijd te herkennen aan de knik in de tubes. De afbeeldingskwaliteit is goed. De beste optische prestaties worden echter gerealiseerd met een nieuwer type kijker: de dakkant kijker.

Dakkant kijker
De gebruikte prisma`s in een dakkant-kijker zijn zeer compact en hierdoor krijgt men een slankere kijker zonder knik, die dan vaak kleiner is dan de porrokijker. Een dakkant-kijker levert een kwalitatief beter beeld als de gemiddelde porrokijker.

Prisma`s
Prisma`s zijn optisch geslepen stukken glas die in een kijker zorgen voor de beeldomkeer. Bij hoogwaardige kijkers wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde BAK4 of BAK7 prisma`s. Deze prisma`s zorgen voor een minimale vignettering. Vignettering is een vertekening aan de rand van het beeld die wordt waargenomen als onscherp en wordt met deze prisma`s sterk verminderd.

Glasmateriaal
Voor het vervaardigen van goede prisma`s is het gebruik van hoogwaardige glassoorten een eerste vereiste. Eschenbach bijvoorbeeld gebruikt uitsluitend BAK4 of BAK7 prisma`s omdat juist die een hoge brekingsindex hebben. Voor kijkers uit de professionele klasse gebruikt Eschenbach alleen BAK4 glas en prisma`s. Dit is een zuivere glassoort en zorgt voor een zuivere afbeelding zonder vignettering.

Lichtsterkte
Lichtsterkte is de norm voor de helderheid van een kijker. Dit is vooral belangrijk als u de kijker wilt gebruiken onder moeilijke omstandigeheden zoals: slechtweer of als het wat donkerder is. De lichtsterkte is simpel te berekenen. Op de kijker staan altijd 2 getallen; de vergroting en de doorsnede van het objectief. (voorste lens, het verst van het oog af) Bijvoorbeeld 10x50, dan is 10 de vergroting en 50 de doorsnede van het objectief in mm. De berekening van de lichtsterkte is dan 50:10=5 x 5 =25 is dan de lichtsterkte. Dit is niet helemaal correct want er is dan nog geen rekening gehouden met de prestatieverhogende middelen van bijvoorbeeld de prisma`s, coatingen of de kwaliteit van de gebruikte glassoort. Deze prestatieverhogende middelen bepalen ook de prijsverschillen tussen de kijkers.

Schemergetal

Het schemergetal is de maatstaf voor de kijkerscherpte en de detailonderscheiding bij verrekijkers. De formule hiervoor is: de wortel van het diameterobjectief x de vergroting. De uitkomst is zuiver rekenkundig en alleen van toepassing als we kijkers uit één en dezelfde serie met elkaar vergelijken. Het berekende getal houdt geen rekening met prestatieverbeteringen zoals bijvoorbeeld coatingen. (zie lichtsterkte)

Objectief
Het objectief is de voorste of eerste lens van de kijker, dat het verst bij het oog vandaan zit. De diamater van deze lens staat altijd op de kijker, het tweede getal, want deze bepaald mede het lichtsterkte getal. Hoe groter het objectief hoe lichtsterker de kijker is, maar dit betekend wel dat de kijker groter wordt en toeneemt is gewicht.

Vergroting
Op een kijker staat ook altijd de vergroting, het eerste getal. Bij het kijken
uit de hand kan een grote vergroting een nadeel zijn, want de bewegingen die u maakt moet u vermenigvuldigen met de vergrotingsfactor. Bij en grote vergroting wordt het beeld onrustig en de lichtsterkte neemt af. Om een rustig beeld te houden is 12x vergroting maximaal. De vergrotingen van 8x en 10x zijn het meest gangbaar. Als u toch meer vergroting wenst, is een statief zeker aan te raden.

Oculair
Onder oculairen verstaat we, het naar het oog gerichte lenzen systeem. Door het aantal lenzen in een oculair, tussen 3 en 5, kan de optische kwaliteit van de kijker zoals, kleurcorrectie, beeldvertekening en beeldscherpte verbeterd worden.
Coating (ontspiegeling)
Elke lens in een kijker heeft de eigenschap om een bepaalde hoeveelheid licht dat op de lens valt te reflecteren. Er ontstaat daardoor lichtverlies en het contrast wordt minder. Door de lens te coaten wordt de lichtdoorlaatbaarheid verhoogd met ongeveer 60%. Door gebruik van multi coatingen neemt de lichtsterkte nog meer toe.

Achromaat
Een achromaat zijn twee aan elkaar verlijmde lenzen die kleur en beeldverstrooiingen van een enkele lens opheffen. De objectieflens van een kijker is bijna altijd een achromaat. Air Achromaat Bij normale kijker achromaten zijn de lenzen met elkaar verlijmd. Bij air-achromaten zit tussen de lenzen een dun laagje lucht. Dit komt de optische prestaties ten goede en de kijkerlengte wordt korter.
Gezichtsveld
Onder het gezichtsveld van een kijker verstaan we het te overziene landschap op een afstand van duizend meter. Het gezichtsveld staat meestal aangegeven in meters. Bij vermelding van het gezichtveld in een beeldhoek wordt dit in graden uitgedrukt. Bijvoorbeeld 1° = 17,5 meter. Dus als er staat 6° is dat 6 x 17,5= 105 meter. Een groter gezichtveld geeft een rustiger beeld en bewegende objecten kunnen makkelijker gevolgd worden.
Allweather/waterdicht - Stikstofvulling
Een aantal kijkers zijn zodanig opgebouwd dat ze drukwaterdicht zijn. Deze kijkers (voor o.a. maritiem gebruik) zijn gevuld met stikstof om het beslaan van de interne optiek bij temperatuurwisselingen tegen te gaan.
Nachtkijker Onder een nachtkijker verstaan we een kijker met een grote objectieflens, bijvoorbeeld een 9x63 of een 11x80 kijker. Deze kijkers zijn onder andere zeer geschikt voor astronomie.
Daarnaast zijn er tegenwoordig nachtkijkers leverbaar met een geintegreerde infrarood (IR) beeldversterkingsmodule. Deze techniek word o.a. toegepast voor militaire doeleinden.
Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »