Verrekijker

Je wilt een verrekijker kopen, waar moet je op letten?

Monoculaire kijker of binoculaire verrekijker

Grofweg zijn er 2 soorten: de binoculaire verrekijker en de monoculaire verrekijker. De laatstgenoemde beschikt over één optisch systeem, terwijl de meestvoorkomende binoculaire verrekijkers over 2 gelijkwaardige  optische systemen beschikken, welke symmetrisch naast elkaar zijn geplaatst. Deze gebruik je dus met 2 ogen. Door een monoculaire verrekijker kijk je met één oog. 

Een verrekijker bestaat normaal gesproken uit een objectief en een oculair welke voorzien zijn van enkele prisma's om het beeld rechtop te zetten (een astronomische telescoop zonder prisma's geeft een omgekeerd beeld). Dit is de verklaring waarom een verrekijker ook wel een prismakijker wordt genoemd.

Binoculaire verrekijkers

De binoculaire verrekijkers kunnen verdeeld worden in twee typen; porro- en  dakkant verrekijkers. Het verschil in beide type verrekijkers is de plaatsing van de prisma's.

Dakkant verrekijker

Bij dakkant verrekijkers zijn de dakkantprisma's achter elkaar geplaatst. Het licht gaat bijna in een rechte lijn door de verrekijker heen. Hierdoor is dit type kijker compacter van formaat. Door de toegepaste constructie zijn dit over het algemeen iets duurdere kijkers.

Porro verrekijker

Een porro-verrekijker is herkenbaar door de bredere objectief-tubus aan de voorzijde. Het oculairgedeelte is smaller. In porro-verrekijkers wordt het beeld getransporteerd via een Z-vormige knik, waarbij de prisma's en het objectief en oculair niet recht tegenover elkaar staan. Het voordeel van dit ontwerp is wel dat verrekijkers met een porroprisma iets meer diepte-beleving bieden.

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »