Oogziekten - vaak gestelde vragen over slechtziendheid

Oogziekten - vaak gestelde vragen over slechtziendheid

Hoe herken je de eerste signalen van slechtziendheid? Een compact overzicht van de meest voorkomende oogziekten (oogaandoeningen)

Vaak gestelde vragen over slechtziendheid

Wat is slechtziendheid?

Er is sprake van zichtbeperking, als ondanks de best mogelijke correctie met een bril of contactlenzen de kijkfunctie van de ogen gestoord blijft. Vergrotende optische hulpmiddelen kunnen ondanks dit verminderd gezichtsvermogen helpen om beter te zien.

 

Wat zijn vergrotende optische hulpmiddelen?

Onder vergrotende optische hulpmiddelen worden alle optische (loepen en vergrootglazen) en elektronische hulpmiddelen (digitale loepen) bedoeld, die het verlies van gezichtsscherpte compenseren door middel van vergrote afbeeldingen op het netvlies. Vergrotende optische hulpmiddelen verbeteren de levenskwaliteit van slechtzienden, zodat ze zonder hulp van derden dagelijkse werkzaamheden kunnen blijven uitvoeren.

 

Welke gradaties zijn er?

Door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt zichtbeperking in verschillende gradaties onderverdeeld. In dat kader spreekt men van slechtziendheid als de visus bij het beste oog niet meer dan 0,3 (30 % resterende gezichtsscherpte) bedraagt. Een ernstige zichtbeperking heeft men bij een Visus van 0,05 (5 % restzichtscherpte) of slechter. Als blind geldt volgens deze indeling, wie met het beste oog een Visus van niet meer dan 0,02 (2 % restzichtscherpte) heeft. Ook geldt een oog als zijnde blind, als het gezichtsveld beneden een hoek van 5° wegvalt (bijv. Retinopathia Pigmentosa).

 

Hoe merk je dat in het dagelijks leven?

Om bijvoorbeeld een telefoonboek te lezen, is een visus van 0,6 tot 0,7 voldoende. Voor het lezen van een krant is een visus van 0,4 tot 0,5 genoeg. Een gezichtsscherpte van visus 0,1 is in het algemeen voldoende om je zonder een goede verlichting te kunnen oriënteren.

 

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid?

Een beperking van het gezichtsvermogen kan iedereen treffen, het komt echter vaker voor bij ouderen. Ook de oorzaken zijn zeer verschillend en kunnen van land tot land verschillen. De meest voorkomende oorzaken op onze breedtegraad zijn de ouderdomsgerelateerde makuladegeneratie (AMD), de diabetische retino-pathie, en andere ziekten waaronder netvliesloslatingen, cataract en glaucoom.

 

Hoe te handelen bij de (eerste) signalen van slechtziendheid?

Ondanks dat verminderd zien pas merkbaar wordt bij het lezen van kleine lettertjes, moet in principe eerst een test voor veraf plaatsvinden. De refraktiebepaling (oogmeting) bij slechtzienden heeft als doel een optische correctie met de grootst mogelijke gezichtscherpte (Visus) te berekenen. Deze vormt altijd het uitgangspunt voor het aanpassen van vergrotende optische hulpmiddelen.

 

Hoe wordt de benodigde vergroting bepaald?

De benodigde vergroting voor een optisch hulpmiddel wordt bepaald door de verhouding van de gewenste gezichtsscherpte tot de aanwezige gezichtsscherpte met het best mogelijke brillenglas.

 

Vaak voorkomende oogziektes (simulatie)

Naast onderstaand simulatie-overzicht is er een mooie gratis app beschikbaar voor zowel IOS als Android van de stichting Bartiméus. Deze geeft op basis van realtime camerabeelden een hele goede indruk van de zichtbeperkingen bij diverse oogaandoeningen. Bartiméus is een expertise-organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt om het leven te leven zoals zij dat willen.

 

Zo ziet iemand met goede ogen

zicht van een gezond oog

 

Maculadegeneratie

Om te kunnen zien kan alleen het perifere deel van het netvlies gebruikt worden, terwijl het netvlies bij het zichtcentrum, de makula, is verstoord.

zichtsimulatie bij macula-degeneratie

 

Retinopathia Pigmentosa

Door het afsterven van de staafjes in het netvlies vernauwt het gezichtsveld zich in toenemende mate tot een tunnelvormig gezichtsveld. Retinopathia Pigmentosa kan tot blindheid leiden.

zichtsimulatie bij retinopathia pigmentosa

 

Diabetische Retinopathie

De functie van het netvlies is verstoord in kleine eilandjes. In een gevorderd stadium groeien die eilandjes tot een groot oppervlak samen.

zichtsimulatie bij diabetische retinopathie

 

Cataract (grijze staar)

De vertroebeling van de ooglens leidt naast verslechtering van de Visus vooral tot een verhoogd risico op gevoeligheid voor verblinding.

zichtsimulatie bij cataract

 

Glaucoom (groene staar)

Een verhoging van de oogdruk leidt tot onherstelbare beschadigingen van de oogzenuw. Bij eenvoudige glaucoom blijft het centrale zien lange tijd behouden. Het verdient daarom aanbeveling om vanaf je 45e jaar jaarlijks een oogdrukmeting bij een gediplomeerd opticiën/optometrist te laten uitvoeren. Bij twijfel kun je dan tijdig doorverwezen worden naar een oogarts.

zichtsimulatie bij verdergevorderde glaucoom

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Copyright 2020 Optiekwereld Powered by Lightspeed
Cash iDEAL Bank transfer MasterCard Visa Bancontact / Mister Cash
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »