Grote variatie bij vergrootglazen, waar moet je op letten?

Grote variatie bij vergrootglazen, waar moet je op letten?

Je zou door de bomen het bos niet meer zien..., zoveel verschillende vergrootglazen. In dit blog-artikel geven we een compact overzicht waarin de belangrijkste verschillen worden besproken.

Algemene informatie over vergrootglazen

Een vergrootglas behoort tot de eenvoudigste optische hulpmiddelen. Iedereen heeft wel eens een vergrootglas gebruikt. Wanneer er sprake is van een verminderd gezichtsvermogen kunnen vergrootglazen uitkomst bieden. Ook kunnen deze artikelen gebruikt worden om zeer klein gedrukte teksten te lezen. Omdat de gebruiker zelf de afstand tussen lens en object kan aanpassen, is het mogelijk een lichte vorm van ongecorrigeerde bij- of verziendheid te compenseren. Mocht u gedurende langere tijd willen lezen, overweeg dan het gebruik van een vergrootglas op een statief, een vergrotingsbril of een beeldschermloep
 

Er zijn verschillende optische mogelijkheden:

Aplanatisch lensontwerp

Het doel van is om sferische aberratie te voorkomen. In een ideaal optisch systeem zouden alle lichtstralen vanuit een punt in het objectvlak convergeren naar hetzelfde punt in het beeldvlak, om daarmee een helder beeld te vormen. De afwijkingen waarbij lichtstralen echter convergeren naar verschillende punten, worden aberraties genoemd. De Eschenbach aplanatische loepen zijn gemaakt met een uitmuntend PXM® lichtgewicht lenssysteem. Dit bestaat uit twee plano-convexe lenzen die een duidelijk afgetekende afbeelding weergeven. Door de "rand-tot-rand" vertekingsvrije optiek is een aplanatisch vergrootglas vooral nuttig voor patiènten met macula degeneratie. 

 

Asferisch lensontwerp

Bij dit type vergrootglas wordt gebruik gemaakt van een enkelvoudige lens waarvan, evenals de biconvex lens, één zijde bolvormig is; de andere zijde is asferisch geslepen (vergelijkbaar met een parabool). Deze lens geeft door de correctie van vertekeningen een scherp beeld tot aan de rand van de lens. Eschenbach asferische lenzen zijn van PXM lichtgewicht lenzen vervaardigd en voorzien van een cera-tec coating. Deze dient om krassen zoveel mogelijk te voorkomen en maakt een langere levensduur van het product mogelijk. Het asferisch vergrootglas is leverbaar in een breed scala aan vergrotingen. 

 

Biconvex lensontwerp

Deze zijn aan beide zijden bolvormig. Deze slijptechniek vindt je met name terug in voordeligere loepen. Vanwege de vertekening worden deze niet in hogere vergrotingsfactoren toegepast. Eschenbach levert daarentegen dit soort vergrootglazen met wel weer een redelijk grote diameter waardoor er makkelijker een groot gedeelte van een bladzijde in een boek met een biconvex vergrootglas kan worden gelezen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »