Algemene info over loepen

Algemene info over loepen

Een loep is oorspronkelijk een kleine, in een montuur gevatte, sterk vergrotende (dus positieve) dubbelbolle of halfbolle lens of samenstelling van lenzen.

De vergroting is meestal tussen 4 en 20 maal. Een grotere tot grote, eenvoudige uitvoering van een loep, bestaande uit een enkelvoudige lens en minder vergrotend, heet vergrootglas.

Een loep wordt vooral gebruikt door biologen, juweliers, filatelisten en horlogemakers om kleine details te kunnen zien. Loepen vormen ook vaak een belangrijk onderdeel van hulpmiddelen voor slechtziende mensen. Er bestaan enkelvoudige loepen, en samengestelde, die uit twee of meer lenzen bestaan.

Wil men het voorwerp vergroot zien, dan moet het niet verder van de lens weg liggen dan de brandpuntsafstand.

Mocht u gedurende langere tijd willen lezen, overweeg dan het gebruik van een vergrootglas op een statief, een vergrotingsbril of een beeldschermloep.

Er zijn wel enkele aandachtspunten: hoe hoger de vergrotingsfactor van een loep, hoe kleiner de te gebruiken diameter van de lens. Ook treedt er sneller vertekening aan de lensranden op. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt er vaak gebruik gemaakt van aplanatisch geslepen lenzen. Daarnaast worden er ook loepen met achromatische lenzen geleverd: deze hebben minder last van kleurschifting.  Een loep kan dus in vele gevallen een uitkomst bieden.

 

Uitgebreide loepen collectie van Eschenbach

Eschenbach biedt een breed scala van vergrotende gezichtshulpmiddelen aan. In het leveringsprogramma zitten verlichte en niet-verlichte handloepen met diverse lens ontwerpen - inclusief asferische, aplanatic, biconvex, en de hi-tech diffractieve lens. Er zijn ook opties beschikbaar lichtbronnen te overwegen bij het kiezen van een loep. Deze omvatten gloeilampen of light emitting diodes (LED's).

Eschenbach (hand-held) loepen zijn verkrijgbaar in sterktes van 2x tot 12,5x. In principe zijn deze eenvoudige vergrootglazen altijd bedoeld voor "kortdurende" leesmomenten. Voor het lezen van een recept op een fles, een menukaart, een telefoonnummer, een prijskaartje, of zelfs een thermostaat is een loep ideaal.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »