Welke lens vergroting of vergrotingsfactor heb ik nodig?

Verschillen in lens vergroting

Er zijn grofweg 2 categorieën: loepen en vergrootglazen. De laatstgenoemde categorie worden ook wel leesglazen genoemd. Een loep heeft een vergrotingsfactor van 4 tot 20x. Een vergrootglas heeft een groter lensoppervlak, echter een vergroting van max. 4x.

Een loep wordt vooral gebruikt door biologen, juweliers, filatelisten en horlogemakers om kleine details te kunnen zien. Loepen vormen ook vaak een belangrijk onderdeel van hulpmiddelen voor slechtzienden. Er bestaan enkelvoudige uivoeringen, en samengestelde, die uit twee of meer lenzen bestaan.

Met een vergrotingsfactor van 4x blijft een krantenkolom nog goed leesbaar. Er is weinig randvertekening zichtbaar.

Opmerking: Er zijn ook rechthoekige uitvoeringen leverbaar van de hiernaast afgebeelde loep in de sterktes 3,5x en 4x 

lens vergroting 4x
Met een lens vergroting (vergrotingsfactor) van 5x worden de letters groter afgebeeld. Er zijn echter ook al minder regels van de tekst leesbaar. Bij de lensranden begint enige randvertekening zichtbaar te worden. lens vergroting 5x
Een lens vergroting van 10x is prima om details beter te kunnen bekijken, echter teksten lezen is eigenlijk niet comfortabel. Hoe hoger de vergroting, hoe meer randvertekening.

 

Zoals hierboven beschreven is een hogere vergroting van loepen dus nadelig wanneer men een groter oppervlakte wil bekijken. Denk hierbij aan het lezen van een krantenkolom, een boek of bij een hobby zoals borduren. Een hoge vergroting (5x en hoger) beperkt namelijk de lensdiameter. Er treedt ook sneller randvertekening op. Daarom zijn vergrootglazen (of leesglazen) slechts leverbaar tot vergrotingen van max. 4x

 Bekijk onze collectie vergrootglazen 

Wil men het voorwerp vergroot zien, dan moet het niet verder van de lens weg liggen dan de brandpuntsafstand. Een loep met een hogere vergroting moet daarom dus korter bij het te bekijken object gehouden worden.

 Bekijk onze collectie loepen 

Ook treedt er sneller vertekening aan de lensranden op. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, kan er gebruik worden er gemaakt van aplanatisch geslepen lenzen. Daarnaast worden er ook loepen met achromatische lenzen geleverd: deze hebben minder last van kleurschifting.  Een loep kan dus in vele gevallen een uitkomst bieden.

 

Meer uitleg en advies nodig? Maak hieronder een keuze.

 advies lenstype         advies type loep         advies kleurtemperatuur 

 

Welke lens vergroting of vergrotingsfactor  heb ik nodig?
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »