Advies verrekijkers - technische informatie

Advies verrekijkers, specificaties nader bekeken

Monoculaire kijker of binoculaire verrekijker

Grofweg zijn er 2 soorten: de binoculaire verrekijker en de monoculaire verrekijker. De laatstgenoemde beschikt over één optisch systeem, terwijl de meestvoorkomende binoculaire verrekijkers over 2 gelijkwaardige  optische systemen beschikken, welke symmetrisch naast elkaar zijn geplaatst. Deze gebruik je dus met 2 ogen. Door een monoculaire verrekijker kijk je met één oog. 

Een verrekijker bestaat normaal gesproken uit een objectief en een oculair welke voorzien zijn van enkele prisma's om het beeld rechtop te zetten (een astronomische telescoop zonder prisma's geeft een omgekeerd beeld). Dit is de verklaring waarom een verrekijker ook wel een prismakijker wordt genoemd.

Binoculaire verrekijkers

De binoculaire verrekijkers kunnen verdeeld worden in twee typen; porro- en  dakkant verrekijkers. Het verschil in beide type verrekijkers is de plaatsing van de prisma's.

Dakkant verrekijker

Bij dakkant verrekijkers zijn de dakkantprisma's achter elkaar geplaatst. Het licht gaat bijna in een rechte lijn door de verrekijker heen. Hierdoor is dit type kijker compacter van formaat. Door de benodigde hogere precisie zijn dit type kijkers over het algemeen iets duurder.

De prisma's kunnen van diverse materialen vervaardigd zijn:

  • Bak-7: gemaakt van borium kroonglas en levert een standaard beeldkwaliteit
  • Bak-4: gemaakt van barium kroonglas. Deze prisma's leveren een betere resolutie, dus scherpere en daarnaast kleurechte, heldere beelden. Dit materiaal wordt in de meeste Eschenbach kijkers toegepast.
  • SK-15: gemaakt van hoogwaardig SK-15 glas. Hierbij worden ongewenste interne reflecties geminimaliseerd en worden de beste beeldresultaten bereikt. 
dakkant verrekijker

Porro verrekijker

Een porro-verrekijker is herkenbaar door de bredere objectief-tubus aan de voorzijde. Het oculairgedeelte is smaller. In porro-verrekijkers wordt het beeld getransporteerd via een Z-vormige knik, waarbij de prisma's en het objectief en oculair niet recht tegenover elkaar staan. Het voordeel van dit ontwerp is wel dat verrekijkers met een porroprisma iets meer diepte-beleving bieden.

porro verrekijker 

Vergroting

Hiermee wordt de vergrotingsfactor van een verrekijker aangeduid. Bij een vergroting van 8x lijkt het te bekijken onderwerp 8x dichterbij te staan dan in werkelijkheid het geval is.

Iets om rekening mee te houden: hoe hoger de vergrotingsfactor, hoe stabieler je de kijker moet vasthouden. Bij een vergroting van 10x of hoger is een statief montage mogelijkheid wel aan te raden. 

Objectief Ø (lens diameter)

Dit is een belangrijke factor bij de keuze van een verrekijker. De grootte van het objectief bepaalt immers de lichtsterkte van de verrekijker. Hoe groter de lensdiameter, hoe lichtsterker de kijker. Dit is met name belangrijk wanneer je van plan bent tijdens het ochtendgloren of de avondschemering op pad te gaan. Kijkers met een groter objectief zullen dan een veel beter beeld opleveren.

Uittredepupil

De uittredepupil is de diameter van de lichtbundel welke uit het oculair komt. Het is een rekenkundige waarde welke voortvloeit uit de verhouding van de lensdiameter en de vergrotingsfactor. In de praktijk is een uittredepupil met een waarde tussen 2 en 3mm voldoende voor gebruik tijdens daglicht. Voor moeilijkere lichtomstandigheden (schemering) is een hogere uittredepupil met waardes van 5 tot 7mm sterk aan te bevelen.

Geometrische lichtsterkte (relatieve helderheid)

De lichtsterkte is een theoretische waarde die aangeeft hoeveel licht de kijker doorlaat. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in een getal. De formule waarmee de geometrische lichtsterkte wordt berekend is als volgt: je neemt het kwadraat van de diameter van de uittredepupil. Hierbij geldt: hoe hoger het getal, hoe beter de lichtsterkte.  Een lichtsterkte van meer dan 49 (=7x7) heeft overigens geen toegevoegde waarde meer.

Schemergetal

Het schemergetal zegt iets over de beeldkwaliteit van de verrekijker onder minder gunstige lichtomstandigheden, zoals het ochtendgloren of de avondschemering. Een kijker met een schemergetal lager als 15 is eigenlijk alleen geschikt voor gebruik overdag. Voor vogelaars en spotters van wilde dieren zijn echter de "randen van de dag" het meest interessant en is een hogere waarde vanaf 16 wel aan te bevelen.  

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »